KISAH SEPASANG SUAMI ISTERI ( CINTA SEJATI )

Assalamumlikum wbt,,
Pernahkah kita terfikir bahawa mereka yang kita sayangi akan meninggalkan kita, atau pun kita akan yang mendahului meninggalkan mereka yang menyayangi kita??
HIDUP DAN MATI ITU PASTI,
Setiap yang hidup pasti akan mati,
Firman ALLAH Ta'ala :
Ada sebahagian manusia tidak dapat menerima pemergiaan mereka yang amat disayanyi, sedangkan kita kena maklum bahawa semua itu adalah ketentuan-NYA.
Bagi orang-orang beriman, mereka yakin bahawasanya setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.
Disini uncle nak kongsi sebuah kisah tentang kasih sayang sepasang makhluk ALLAH swt,
Mungkin ramai yang dah lihat, tapi sekadar berkongsi dan buat peringatn bersama.
Maka tersebut kisah sepasang burung layang-layang yang saling menyayangi antara satu sama lain. Mereka berterbangan dengan bahagianya.Tanpa diduga, sang isteri telah dilanggar oleh sebuah kereta ketika mereka terbang dikawasan yang sangat rendah.Di sinilah tempat sang isteri terlantar selapas dilanggar kereta.

Dengan penuh kasih sayang, sang suami menjaga sang isteri yang dalam keadaan nazak.Sang suami menghantarkan makanan kepada pasangannya itu, dan menemaninya dengan penuh setia dan kasih sayang..Sekali lagi ia terbang dan datang membawakan makanan, namun ia sangat terkejut apabila mendapati pasangannya telah mati.. Ia cuba menggerak-gerakkan pasangannya itu, satu keadaan yang jarang dilihat bagi burung atau binatang sepertinya..Menyedari pasangannya sudah tidak bergerak, dan tidak akan kembali lagi kepadanya.ia mengeluarkan bunyi seolah-olah sedang menangisi pemergian itu dengan hiba..Dan akhirnya menerima hakikat bahawa pasangannya itu telah pergi meninggalkannya buat selama-lamanya....Hidup menjadi sepi tanpa si dia yang tersayang disisi...Begitulah kasih sayang yang ALLAH swt ciptakan antara sesama makhluk-Nya..Manusia bagaimana?
Pastinya burung yg ditinggalkan pasangan, hidup menjadi sepi, kita manusia.? Apakah yang akan terjadi kepada kita apabila ditinggalkan oleh orang yang kita sayangi.? Fikir-fikirkanlah...
Selamat beramal. Wallah alam,
Wassalam.

1 ulasan:

nini berkata...

assalamualaikum wis~mohon share ya...

Terdapat ralat dalam alat ini